Przycinanie drzew owocowych – kiedy zaplanować? Metody przycinania i techniki cięcia

ukwiecone drzewa

Przycinanie drzew owocowych jest niezbędne w sadownictwie. Kiedy najlepiej to robić? Jakie rodzaje przycinania warto zastosować?

Kiedy przycinać drzewa owocowe?

W kwestii terminu przycinania mamy pewną swobodę, ale część terminów z miejsca odpada. Ze względu na warunki temperaturowe z pewnością nie należy przycinać drzew owocowych późną jesienią. Nie należy tego robić również w kwietniu, maju i czerwcu, ponieważ jest to okres, w którym drzewa całość energii zmagazynowanej w poprzednim okresie poświęcają na wytwarzanie liści. Poza tym w tym czasie drzewo łatwiej może się zarazić chorobą i patogenami grzybowymi.

Termin przycinania zależy od gatunku drzewa. Główne cięcie jabłoni, grusz i śliw przeprowadza się od stycznia do marca, a dodatkowe na przełomie czerwca i lipca. Pozostałe drzewa, jak wiśnie, czereśnie czy brzoskwinie przycina się nieco później – najlepiej od lipca do sierpnia. Na przycinanie warto wybrać dzień bezdeszczowy i bezchmurny. Najodpowiedniejsza temperatura do tego zabiegu to 0 stopni Celsjusza.

Cięcie formujące

Ten rodzaj przycinania wykonuje się regularnie co roku lub co dwa lata. Ma ono na celu uformować drzewo w taki sposób, aby jego kształt zapewniał zdrowy wzrost owoców i ułatwiał pielęgnację. W większości przypadków celem jest uzyskanie niskiej i rozłożystej korony. Zabieg polega na likwidacji zbędnych gałęzi i przyginaniu pędów, by nadać im jak najbardziej poziomego położenia względem gruntu. Wybiera się na ogół 3-5 skierowanych w różne strony gałęzi wyrastających z pnia pod kątem jak najbardziej zbliżonym do prostego.

Cięcie sanitarne

Przy cięciu sanitarnym usuwa się pędy suche, słabe, uszkodzone i dotknięte chorobą. Jest wykonywane przede wszystkim, kiedy drzewo jest dotknięte chorobami pędów, a także po wystąpieniu zdarzeń losowych o niszczycielskim działaniu, takich jak grad, huragan, przymrozki i mróz.

przycinanie gałązek

Cięcie prześwietlające

Takie cięcie polega na usuwaniu nadmiaru pędów, by do owoców docierała większa ilość światła. Najlepsze owoce rosną tam, gdzie dociera około 50% światła słonecznego w stosunku do tego nad koroną. Aby osiągnąć ten stan, należy usunąć przede wszystkim gałęzie wzajemnie na siebie nachodzące i krzyżujące się – są one przyczyną wolniejszego osuszania się drzewa i owoców po obfitych opadach. Przyciąć należy też najgrubsze gałęzie wierzchołkowe. Dobrze przeprowadzone cięcie prześwietlające poprawia cyrkulację powietrza w koronie.

Cięcie odmładzające

Ta metoda przycinania polega na usuwaniu najstarszych pędów i konarów oraz silnym przycięciu pędów rozgałęzionych. Najczęściej oczywiście wykonuje się takie cięcie u starych drzew. Ponieważ jest ono intensywne, poleca się, by rozłożyć ten zabieg na raty, w odstępie 2-3 lat. Jeśli przycinanie zostanie dobrze wykonane, drzewo zostanie odnowione dzięki rozwojowi nowych pędów, a jego żywotność będzie przedłużona. Dzięki temu zabiegowi zwiększy się ilość owoców, jakie zbierzemy w przyszłości.

Cięcie korygujące

Również ten rodzaj przycinania wykonuje się na starszych drzewach, a konkretnie na tych, które do tej pory nie były we właściwy sposób przycinane. Podczas tej operacji usuwa się między innymi pędy wybujałe, krzyżujące się i skierowane do wnętrza korony.