Sprzątanie, zachowanie ściśle określonych zasad sanitarnych, higienicznych to podstawa w gastronomii. W tym celu wykorzystuje się środki czystości, które powinny cechować się większą skutecznością, wydajnością. Dlatego przeanalizujemy, co lepiej kupić: chemię profesjonalną w specjalistycznych sklepach czy ogólnodostępną chemię gospodarczą?
Chemia profesjonalna vs gospodarcza – co stosować w gastronomii?
Czym różni się chemia profesjonalna od gospodarczej? Na pierwszy rzut oka – pojemnością. Na tym różnice jednak się nie kończą, ponieważ najważniejsze jest to, co jest w środku. W chemii profesjonalnej stosuje się wyższe stężenie czynnych substancji czyszczących, charakteryzuje się ona wysoką koncentracją. Najczęściej środki te są bardziej agresywne (choć nadal bezpieczne dla zdrowia i czyszczonych powierzchni), dzięki czemu szybciej i dokładniej zmywają nawet najtrudniejsze zabrudzenia. Chemia gospodarcza, choć znajduje zastosowanie w domach, okazuje się niewystarczająca, gdy trzeba codziennie sprzątać restauracje, bary, czy inne obiekty użyteczności publicznej.
Ponadto chemia profesjonalna to oszczędność dla restauracji. Dostępna jest w większych opakowaniach, zwykle wymaga rozcieńczenia z wodą, można kupować ją w ilościach hurtowych, co stanowi sporą optymalizację finansów. Minusem jest to, że nie można jej dostać w każdym sklepie, jak chemię gospodarczą, aczkolwiek mamy podpowiedź, gdzie jej szukać. Chemia profesjonalna do restauracji od silcopolska.pl to szeroki wybór środków do czyszczenia, dezynfekcji, a także pozostałych artykułów do sprzątania. W jednym miejscu możesz zamówić to, co będzie ci potrzebne na co dzień.
Wydajność i skuteczność profesjonalnej chemii
Już wiesz, że prowadząc biznes gastronomiczny, lepiej kupować chemię profesjonalną, niż gospodarczą i teraz przedstawimy zalety tego rozwiązania.
Jak wspominaliśmy, profesjonalne środki czystości to silne koncentraty, w których występuje wysokie stężenie substancji czynnych. Oznacza to wyższą skuteczność tych produktów w zwalczaniu brudu, a także wydajność. W większości przypadków profesjonalną chemię trzeba przed użyciem rozcieńczyć z wodą według zaleceń producenta, taki środek starcza na dłużej.
Kolejna kwestia związana jest z zawartością substancji czynnych. Oprócz tego, że ich stężenie jest wyższe, to w chemii profesjonalnej występują inne środki, niż w gospodarczej. Pozwalają one szybciej usunąć zabrudzenia, a przy okazji mogą wykazywać właściwości antybakteryjne, dezynfekujące. Tym samym skraca się czas sprzątania, a to kolejna oszczędność dla restauracji.
Ponadto chemia profesjonalna może zabezpieczać, nabłyszczać czyszczone podłoże. Jest też dedykowana konkretnym powierzchniom, dostępne są środki, które znajdują wykorzystanie tylko w obiektach turystycznych i gastronomicznych.
Jakie środki czystości dla gastronomii?
Na koniec wspomnimy, jakie są najczęściej stosowane środki czystości w gastronomii. Podstawą jest chemia profesjonalna do podłóg, blatów oraz sanitariatów. Stosuje się środki do odświeżania i neutralizacji zapachów, a także do czyszczenia tekstyliów, ceramiki i szkła.
Sporą grupę stanowią profesjonalne produkty do dezynfekcji, a także do udrażniania. Oprócz tego można zamówić specjalistyczne akcesoria do sprzątania, jak chłonne ręczniki papierowe, czy trwałe, antybakteryjne ściereczki kuchenne i gąbki do zmywania.
W gastronomii, jak w każdym innym biznesie – konieczne jest używanie profesjonalnych rozwiązań. Nie ma miejsca na bylejakość. Dlatego jak chemia – to profesjonalna.
Ja nawet w domu używam profesjonalnej chemii do czyszczenia,a ryzyko różnych zabrudzeń jest przecież dużo mniejsze. Nie chciałabym jeść w restauracji, która używa drogeryjnych produktów do sprzątania – one nie są do tego przeznaczone i kropka.